CZECH PRESS PHOTO 2010 - TISKOVÁ ZPRÁVA

 

     Tisková zpráva CPP2010 11. 10. 2010

 

     Soutěže se zúčastnilo 299 fotografů s trvalým bydlištěm v České a Slovenské republice s celkovým počtem 4236 fotografií.

 

     Mezinárodní porota zasedala ve dnech 8. - 10. října 2010 v tomto složení: Daphné Angles - obrazová redaktorka The New York Times, USA/Francie, Mladen Antonov - šéfredaktor AFP foto, Francie, Vladimír Birgus - pedagog, historik, kurátor, fotograf, Česká republika, Kate Edwards - obrazová redaktorka The Guardian, Velká Británie, Eugen Gindl - novinář, dramatik, scénárista, Slovensko, Péter Korniss - fotograf, kurátor, Maďarsko, Marian Pauer - publicista, kurátor, pedagog, Slovensko, Andrej Reiser - fotograf, Česká republika, Ariana Rinaldo - fotoeditorka, konzultantka a kurátorka, šéfredaktorka Ojodepez, Itálie a Španělsko, Cvetan Tomcev - novinář, pedagog, ředitel soutěže Bulgarian Press Photo, Bulharsko, Antonello Zappadu - fotograf pro ANSA, AP, Unitá aj., Itálie.

 

     Mezinárodní porota udělila hlavní cenu - titul FOTOGRAFIE ROKU - a v 8 kategoriích udělila 8 prvních, 8 druhých a 8 třetích cen s finančním ohodnocením a 9 čestných uznání. Udělila i Cenu UNHCR a 8 cen pro mladé fotografy do 25 let CANON JUNIOR AWARDS.  

 

     Hlavní cenu - Křišťálové oko - předá vítězi prezident republiky při vernisáži výstavy. Pražský primátor udělil GRANT PRAHY CZECH PRESS PHOTO 2010, který osobně předá při vernisáži výstavy. Další ceny: NIKON, ACADEMIC a FOTONOVA. CENA DIVÁKŮ bude udělena na základě ankety návštěvníků výstavy a internetu.

 

      Soutěž a výstavu CZECH PRESS PHOTO 2010 pořádají: CZECH PHOTO, o.p.s. a Hlavní město Praha za účasti UNHCR, firem Škoda Auto, Canon, Nikon, Trigema, Fotonova. Hlavní cenu - Křišťálové oko - vytvořila firma Rückl Crystal.

 

    Výstava CZECH PRESS PHOTO 2010 se koná od 19. listopadu 2010 do 31. ledna 2011 v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměstské radnice v Praze. Slavnostní předání cen a otevření výstavy proběhne 18. listopadu 2010 v 17 hodin v Brožíkově síni Staroměstské radnice. Putování zahraničních verzí výstavy zajišťuje Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

 

 

tisková zpráva ke stažení zde 

výsledky ke stažení zde

přehledné výsledky včetně fotografií naleznete zde

584902